Klompvoet

Pes equinovarus

De klompvoet (pes equinovarus) lijkt qua vorm veel op een extreme holvoet, alleen is deze voetstand veel gecompliceerder en problematischer. De achillespees is enorm gespannen, zodat de hiel als het ware alleen op een flinke hak contact kan maken met de grond. Op blote voeten lopen lukt daarom niet (spitsvoet). Het hielbeen staat sterk naar binnen gekanteld en de voet staat op de buitenzijde (suppinatie- of varusstand). De voeten staan naar binnen gedraaid.

Pijnklachten bevinden zich met name aan de buitenkant van de voorvoet bij het gewrichtje van de kleine teen en in het algemeen in de kwetsbare voorvoet (metatarsalgie). De spanning op de achillespees ontstaat door het naar beneden- en naar binnen gericht staan van het hielbeen (calcaneus), maar ook door een te korte pees in verband met hoge spierspanning die gepaard gaat met deze aandoening. Het hielbeen staat ook fors naar binnen gekanteld (varus). Hierdoor zullen confectieschoenen snel naar buiten gaan staan. U loopt als het ware naast uw schoen en het gewicht rust vrijwel geheel op de zijkant van uw voorvoet (puntbelasting). De problemen van een klompvoet zijn alleen adequaat op te lossen door het dragen van orthopedische schoenen.

Oorzaak van de klompvoet

De klompvoet is een aangeboren afwijking (congenitaal). Tegenwoordig wordt dit direct bij de geboorte vastgesteld en direct geopereerd. Vaak wordt er een achillespeesverlenging verricht en worden bepaalde spieren, die het naar binnen kantelen veroorzaken, verplaatst naar de buitenzijde van de wreef om ervoor te zorgen dat de voet aan de buitenkant wordt opgetild. Een theorie gaat dat een hele generatie klompvoeten heeft gekregen door het gebruik van het medicijn Softenon in het verleden. Inmiddels is dit medicijn niet meer toegestaan en wordt het niet meer gebruikt. 

Schoentechnische oplossing 

De schoen dient aan de volgende voorwaarden te voldoen:

• Zeer goede pasvorm
• Stevig leder
• Goed drukverdelend supplement (steunzool) met ontlasting van de drukplekken
• Tegemoetkomen van de spitsstand van de voet
• Stabilisatie van de enkel instabiliteit (eventueel d.m.v. een enkelkoker verwerkt in de schoen)
• Kunstmatige afwikkeling (rollen) van de schoen om de voorvoet te ontlasten 

Volg ons op