Brief oktober 2015

Beste Klant, 

Slecht nieuws!

Zoals u misschien al heeft vernomen is het Zilveren Kruis voornemens het contract met ons niet te verlengen. Dit houdt in dat u (als Zilveren Kruis-verzekerde) vanaf 2016 niet meer zomaar bij ons terecht kunt. Afgelopen week ontvingen wij het bericht dat het Zilveren Kruis voorlopig bij dit besluit blijft. We hebben er de afgelopen twee maanden álles aan gedaan om dit besluit terug te laten draaien, maar het is ons niet gelukt. Een deel van deze moeite hebt ú gedaan, wij hebben geweldige steunbetuigingen van velen van u ontvangen. Daar willen we u van harte voor bedanken.

Omdat we u nu zo’n pittige brief sturen willen we proberen het besluit van het Zilveren Kruis kort uit te leggen. 

Als orthopedisch schoenmaker sluit je elk jaar opnieuw contracten af met de zorgverzekeraars. De afgelopen veertig jaar hebben wij zonder problemen samengewerkt met alle zorgverzekeraars van Nederland. Deze zomer kwam het Zilveren Kruis met een kwaliteitpuntensysteem. Het Zilveren Kruis stelt dat - ondanks dat men zeer tevreden over ons is - wij niet meer voldoen aan hun eisen. Dit systeem meet volgens ons echter niet de kwaliteit. Het Zilveren Kruis wil verder met grote bedrijven en de eisen die ze stellen zijn een stok om mee te slaan. De kwaliteit van de schoenen en de service van deze grote keten-schoenmakers is volgens ons flink ondermaats. Wij hebben inmiddels aangetoond aan alle eisen te voldoen. Wij hebben met uw steunbetuigingen, en met die van vele medische specialisten, gevraagd om coulance, maar hun insteek is een andere. Kwaliteit speelt geen rol, het moet gewoon zo goedkoop mogelijk. Het antwoord van het Zilveren Kruis op onze coulancebrief, met uw steunbetuigingen en al onze bewijzen luidde: "U bent goed, maar helaas, pech voor u en uw klanten". Kortom, kans gehad!  

 Wat nu te doen?

Het Zilveren Kruis heeft wat ons betreft inmiddels een verwoestende monopoliepositie op de Nederlandse zorgmarkt verworven. Niet alleen orthopedisch schoenmakers en hun klanten worden getroffen; ook huisartsen, complete ziekenhuizen, thuiszorginstellingen en vele andere zorgverleners liggen overhoop met deze verzekeraar. Wij willen u dan ook aanraden voor het jaar 2016 van zorgverzekeraar te veranderen. Niet alleen omdat wij u graag willen blijven voorzien van mooie, goed werkende orthopedische schoenen, maar ook omdat wij merken dat deze verzekeraar op alle andere gebieden níét het beste voor heeft met u, als verzekerde. Het gaat echt alleen nog maar om geld, niet meer om het leveren van de beste zorg.

Vanaf 2016 gaat elke cliënt van Zilveren Kruis dit merken.

U kunt niet meer naar uw eigen schoenmaker, specialist of zelfs ziekenhuis en dat is maar het topje van de ijsberg.  Wij merken vaak dat men niet precies weet welke verzekeraars allemaal onder de vlag van Achmea / Zilveren Kruis vallen. Daarom een overzicht: Zilveren Kruis, voorheen Agis, FBTO, Interpolis, Avero Achmea, IAK Achmea, OMS Achmea, AZL Assurantie Groep, Groene Land Achmea. Ook zijn er volmachten met Achmea in hun pakket zoals: Turiën & Co (Achmea), Aevitae Zorg (Achmea), Nedasco (Avero), Steun bij Ziekte, VPZ Assuradeurs. 

Maar overstappen is toch niet zo eenvoudig? Voor het basispakket word ik altijd aangenomen, maar word ik ook zomaar geaccepteerd voor aanvullende pakketten?

Vanaf 2016 wordt het de zorgverzekeraar wel aantrekkelijker gemaakt om juist die mensen aan te nemen die veel medische kosten hebben. Zorgverzekeraars zullen onderling de rekening moeten vereffenen. Medische acceptatie is daardoor makkelijker. Het is dus voor iedereen opnieuw de moeite waard te kijken wat er mogelijk is.  

Maar welke zorgverzekeraar moet ik dan nemen?

In principe kunt u bij elke andere zorgverzekeraar terecht. Iedere zorgverzekeraar heeft ons een contract aangeboden. Echter in onze (onafhankelijke) ogen is O.N.V.Z wel de allerbeste verzekeraar in Nederland. Ruime vergoedingen, redelijke acceptatie en veel wordt zelfs uit coulance vergoedt. Soms zelfs de gehele eigen bijdrage van uw schoenen. Let u bij de keuze voor een nieuwe zorgverzekeraar ook goed op het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis.  

Tot wanneer kan ik mijn zorgverzekeraar opzeggen?

U kunt tot 31 december 2015 uw zorgverzekering stopzetten. U kunt dan tot 31 januari 2016 een andere zorgverzekeraar kiezen. Het is dus erg belangrijk voor 31 december 2015 uw huidige zorgverzekeraar op te zeggen. Heeft u al een nieuwe verzekering gekozen, dan zal deze alles voor u regelen, zoals het opzeggen van uw oude verzekering.

Wat als ik geen andere keus heb en toch bij het Zilveren Kruis moet blijven?

Niet-gecontracteerde zorg móét altijd vergoed worden. Dit is wettelijk bepaald, alleen dient u dit zelf te declareren, en vergoedt men maar maximaal 75%. Echter de website geeft nu 'op aanvraag' aan - wat de uiteindelijke vergoeding wordt is onduidelijk. Uiteraard zijn wij bereid mee te denken over een oplossing. Wij zullen u altijd helpen. 

Wanneer weet u hoe het volgend jaar precies gaat 'lopen'?

Nog steeds is het niet definitief. Er lopen nog veel rechtszaken door diverse zorgverleners. Daardoor verzuimde Zilveren Kruis te voldoen aan de eis per 19 november 2015 kenbaar te maken met welke leveranciers een contract is aangegaan. "Kijkt u in januari nog maar eens op onze website". Wij kunnen u op dit moment niet anders adviseren dan over te stappen. Niet alleen voor ons, maar ook voor uzelf.  

Heeft u vragen of opmerkingen laat het ons weten.

Ondertussen zoeken wij door naar een oplossing. We willen de mooiste en beste schoenen van het land voor u kunnen blijven maken!

Hartelijke groeten, Gino en Claudio Santulli. Toni Santulli, Dianne, Petra, Björn, Oyoma, Leonie.

Wakkerstraat 2       •    1097 CE       •     Amsterdam      •      Tel 020-665 45 21     •       Fax 020-668 68 49       •     E-mail     •    © Copyright 2014