web design templates

Slijtage

Artrose

Slijtage (artrose) hebben we helaas allemaal mee te maken, iedereen heeft het. Al vanaf ongeveer ons 20e levensjaar ondervinden we al enige slijtage. Dit wil overigens niet zeggen dat we daar direct hinder van ondervinden. Echter kan dit op de lange duur voor flinke problemen en beperkingen zorgen. Het proces is helaas onomkeerbaar.

Oorzaken:

Intensief beroep, slecht schoeisel, langdurig verkeerde houding, overgewicht of overbewegelijkheid (hyperlaxity). Ook bij beenlengteverschillen zien we vaak overmatige slijtage aan één zijde. Vaak komen we er pas achter als er pijn optreedt, maar dan is het kwaad al geschied. Uw voeten kunnen best tegen een stootje, maar krijgen toch heel wat te verduren. Door te weinig steun kan ons bandenstelsel en onze gewrichten overbelast raken. Hierdoor neemt de stabiliteit af en zal de slijtage van het kraakbeen en later het gewricht toenemen. Er zijn ook vormen van reuma die slijtage veroorzaken, zoals Reumatoïde Artritis.

Het gewricht

Een gewricht bestaat uit twee gewrichtsvlakken van bot met een dun laagje kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht kan bewegen en beschermt het bot. Het gewricht is vervolgens ingebonden in een stevig kapsel van banden en pezen (ligamenten). Het wordt gevoed en gesmeerd door de synoviale vloeistof in het gewrichtskapsel. Bij overbelasting neemt de kwaliteit van de voedingsvloeistof af waardoor de kraakbeenwandjes kunnen afnemen en uiteindelijk zelfs kunnen afsterven. De bescherming van het bot verdwijnt en wordt aangetast. Hierdoor kan het gewricht gaan vastgroeien. Dit gaat gepaard met veel pijn, omdat onbeschermde gewrichtsvlakken elkaar raken. 

In het hokje geplaatst

Ondanks dat best veel - onverklaarbare of behandelbare - klachten worden geschaald onder artrose, is dat best een legitieme constatering, maar geen reden om daar maar mee te moeten leren leven. "Er is toch niks aan te doen, hoort erbij!" Het is veelal een gemakkelijk argument om niet verder te onderzoeken. Toch denken wij dat er nog genoeg oplossingen zijn die een verbetering van de klachten kunnen bieden.

Schoentechnische oplossing


De schoen dient minimaal aan de volgende voorwaarden te voldoen:

- Zeer goede pasvorm en zacht materiaal.
- Een goed drukverdelend supplement (steunzool) met ontlasting van de plaatselijke drukplekken.
- Stabilisatie van de enkelinstabiliteit, eventueel door middel van een enkelkoker (arthrodese) of keerwanden verwerkt in de schoen.
- Een goede kunstmatige of polyfase afwikkeling (rollen) van de schoen om de overmatige druk te ontlasten.

Meer info over artrose

Volg ons op