Het gebruik en onderhoud van uw nieuwe schoenen

Uw orthopedische schoenen zijn geheel op maat en speciaal voor uw voeten gemaakt. Op het moment van afleveren komen ze echter net van de leest en zijn nog wat stug. Het is daarom natuurlijk niet verstandig om uw nieuwe schoenen gelijk de hele dag te dragen. Dit zou namelijk drukplekken of blaren kunnen veroorzaken. Ons advies is om uw nieuwe schoenen de eerste keer ongeveer een uurtje in huis te dragen. Gaat dit goed dan kunt u ze gewoon normaal inlopen. De schoenen zullen dan geleidelijk steeds prettiger aanvoelen. Uw nieuwe schoenen mogen uiteraard niet knellen of pijn doen, maar ze mogen ook niet te ruim zijn. Ze zullen namelijk bij het inlopen altijd iets ruimer worden Dit komt omdat de natuurlijke materialen van schoen onvermijdelijk nog gaan werken. Als de schoen te ruim wordt verliest u steun. Ten hoogte van de tenen mag het echter niet te strak voelen. Bij diabetes, reuma en gevoelsstoornissen zoals neuropathie, dient u extra voorzichtig te zijn en uw voeten regelmatig te controleren op wondjes of huidirritaties. Controle blijft bij deze aandoeningen een hoofdzaak! Ondervindt u toch problemen met uw schoenen, dan kunt u beter zo snel mogelijk terugkomen. Het is voor ons vaak een kleine moeite om het probleem te verhelpen.

In sommige gevallen kan het zijn dat wij in overleg een aanpassing van het beenlengteverschil hebben toegepast. Eén kant is dan letterlijk wat hoger. Dit voelt meestal wat vreemd en in eerste instantie ongelijk aan, maar dat is vooral een kwestie van even wennen. Het kan zijn dat u daardoor wat onrust in uw onderrug en schouders ervaart. Echter mag dit maar enkele dagen duren, daarna moet dat wegtrekken. Blijft u last houden of kunt u er maar niet aan wennen, neemt u dan even contact met ons op. Wij zullen samen bekijken of deze aanpassing voor u wel de juiste oplossing is. Het streven is uiteraard dat het te allen tijde een verbetering moet geven.

Goed onderhoud zorgt voor goed en pijnloos lopen. Ondanks dat uw schoenen met de grootste zorg zijn gemaakt en van de beste natuurlijke materialen zijn samengesteld, dienen deze toch periodiek te worden gecontroleerd en onderhouden. Wij kunnen uw schoenen dan tijdig corrigeren, zodat de levensduur en uiteindelijk uw loopplezier wordt verlengd. Hiervoor zijn geen vaste periodes. Meestal adviseren wij u om ze minimaal eens in het jaar te laten controleren, echter kunt u altijd eerder u schoenen laten controleren. Ook als u geheel geen hinder van uw schoenen ondervindt is het toch verstandig uw schoenen te laten controleren. Dit is meestal kosteloos. Is dit uw eerste paar dan adviseren wij u altijd om na ongeveer 2 maanden een 1e controle te laten uitvoeren. Uiteraard is het verstandig uw schoenen ook zelf te onderhouden. Wij adviseren u echter geen (vette) schoensmeer te gebruiken of anders met maten. Het leer zal erg verzadigd raken en de kwaliteit zal naar verloop van tijd afnemen en kunnen er zelfs scheuren gaan ontstaan. Om uw schoenen toch te beschermen, hebben wij speciale poetssponsjes op siliconenbasis. Deze bieden een tijdelijke bescherming met een waterafstotende werking. Er zijn ook kleurloze vloeibare 'lederonderhouders' te koop. Deze bieden langdurige bescherming van uw schoenen en zullen de kwaliteit van het leer niet aantasten. Uw schoenen blijven daardoor langer mooi. Maar u kunt natuurlijk ook langskomen, zodat wij u schoenen machinaal en kosteloos  kunnen oppoetsen en ze tevens weer optimaal beschermd zijn.

Bevat uw schoen leder van het type suède of nubuck, dan kan dit niet gepoetst worden. In de handel zijn hier speciale suède spuitbussen voor te verkrijgen. Deze beschermen het leer tegen het indringen van vocht, vlekken en kleurverlies. Kleine vlekjes kunt u met een heel fijn schuurpapiertje voorzichtig verwijderen. Uiteraard worden uw schoenen bij onderhoud weer geheel opgepoetst, soms zijn ze dan weer als nieuw!

"Krakende schoenen zijn niet betaald" luidt een gezegde, maar beginnen uw schoenen opeens echt geluid te maken? Kraken uw schoenen zelfs? Strooit u dan wat talkpoeder in de schoen en vooral onder het uitneembare supplement (steunzool).

Orthopedische schoenen kennen een wettelijke eigen bijdrage. Dit wordt jaarlijks door onze regering bepaald aan de hand van de gemiddelde prijs wat een paar confectieschoenen in de winkel kost. Heeft u bij uw zorgverzekeraar een aanvullende verzekering, dan kunt u (heel) soms het gehele bedrag en soms een gedeelte van uw eigen bijdrage declareren. Dit is afhankelijk van uw pakket en polisvoorwaarden en verschilt per zorgverzekeraar. U kunt dan de originele eigen bijdrage-factuur bij uw zorgverzekeraar indienen. Maar tegenwoordig kan dit ook via internet, email of via de mobiele app van uw zorgverzekeraar. De eigen bijdrage staat helaas los van het verplichte eigen risico. De eigen bijdrage betaald u in de meeste gevallen aan ons, maar het eigen risico wordt achteraf door uw zorgverzekeraar met u verrekend. Uiteraard alleen het deel dat nog open staat. 

Voor reparaties of correcties van uw orthopedische schoenen, kunt u uiteraard ook bij ons terecht. Hierdoor kunnen wij garanderen dat uw schoenen blijven voldoen aan de juiste voorwaarden. Uiteraard kunt u ook terecht bij een schoenhersteller bij u in de buurt, maar wij hebben geen inzicht in de vakkundigheid! Wij bieden u bijna ongelimiteerde garantie op uw schoenen, mits deze tijdig gecontroleerd en (vakkundig) gecorrigeerd worden. Normale slijtage van hakken en zolen vallen niet onder de garantie, immers iedereen moet hiervoor kosten maken, ongeacht of iemand orthopedische- of confectieschoenen draagt. Technische of noodzakelijke aanpassingen vallen (meestal) wel in de garantie.

Wij nodigen u ook graag uit op onze Facebook-, YouTube- en Google+ pagina's. Klik op 'vind ik leuk' en blijf op de hoogte van de nieuwste modellen en andere leuke Santulli-updates en filmpjes. U kunt daar zelfs een recensie over ons schrijven. Dat waarderen wij natuurlijk enorm en helpt andere mensen. Ook kunt u een klanttevredenheidsonderzoek invullen op onze website. Wij horen graag van u. Dus, heeft u nog vragen, opmerkingen of toch klachten? Neemt u gerust contact met ons op. Daar zijn wij voor.

Wij zijn SEMH-erkend, lid NVOS/Orthobanda en verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid.

Met vriendelijke groet en vooral veel loopplezier,

Claudio Santulli

Wakkerstraat 2       •    1097 CE       •     Amsterdam      •      Tel 020-665 45 21     •       Fax 020-668 68 49       •     E-mail     •    © Copyright 2014