Wat zijn orthopedische schoenen? Kom ik in aanmerking en wat kost dat mij?

Orthopedische schoenen (in A-uitvoering - ook wel OSA genoemd), zijn individueel en handgemaakte schoenen voor mensen die problemen hebben met hun benen of voeten en daardoor niet meer op normale schoenen kunnen lopen. Dan moeten ze écht op maat gemaakt worden.  Men kan dan weer goed en zonder pijn lopen, maar orthopedische schoenen werken ook preventief; ze zorgen er ook voor dat problemen of pijnklachten niet erger worden, omdat ze veelal de oorzaak aanpakken. De ene voet vraagt soms wel een wat grovere aanpassing dan de andere, maar wij maken wel hele mooie en soms echt bijzondere schoenen. Wij weten van elke schoen wel een kunsstukje te maken en je proef in alles de Italiaanse sfeer, de echte ambacht en de overvloed aan creativiteit. Onze orthopedische schoenen zijn daarom een begrip in Amsterdam en ver daarbuiten. Maar wat heeft u daarvoor nodig en komt u wel in aanmerking voor orthopedische schoenen? Maar wellicht nog belangrijker; wat kost het u? Dat leest u allemaal hier. Maar u kunt uiteraard ook direct onze grote collectie handgemaakte orthopedisch schoenmodellen bekijken.

Santulli Orthopedie - aanvraag en offerte

De aanvraag 

Een aanvraag voor een eerste paar semi- of orthopedische schoenen dient altijd door een medisch specialist te worden voorgeschreven. Bij voorkeur een orthopedisch chirurg, revalidatiearts of reumatoloog.  Bij herhalingen voldoet een aanvraag van uw huisarts. 

Offerte & machtiging

Er zijn maar een paar zorgverzekeraars die vooraf een offerte verlangen.
De VRZ-groep (De Amersfoortse, Ditzo, IAK, ASR en PNO Ziektekosten),
De CZ-groep (CZ, Delta Lloyd en Ohra, Nationale Nederlanden).

Bij de CZ-groep, DSW-groep of UVIT-groep, dient alléén een eerste verstrekking te worden aangevraagd. Wel verschillen de voorwaarden soms per zorgverzekeraar binnen een groep. 

De overige zorgverzekeraars hanteren een deregularisatie-procedure. Dit houdt in dat er geen offerte of machtiging meer behoeft. De leverancier bepaalt de noodzaak van een voorziening. Alleen het medische voorschrift blijft vereist.

Santulli Orthopedie - reservepaar

Levering- en gebruikstermijnen 

Orthopedische- en semi-orthopedische schoenen kennen een gebruikstermijn. Hiermee wordt de termijn bedoeld wanneer u weer recht heeft op een nieuw paar schoenen. Men gaat ervan uit dat schoenen een bepaalde levensduur hebben en na verloop van tijd niet meer adequaat zijn. 

Reserve paar

Elke zorgverzekeraar stelt dat u recht heeft op een reserve- of wisselpaar. Meestal is dat eens om de drie jaar. Een eerste reserve paar kan drie of vier maanden vanaf de laatste afleverdatum worden vervaardigd.

Wanneer is een schoen technisch niet adequaat meer?

Dat is uiteraard afhankelijk van diverse factoren. Overmatige slijtage bij een bepaald voettype. Een voorziening die zijn functie niet meer vervuld. Een gewijzigde medische indicatie en uiteraard het onderhoud van uw schoenen. Is een schoen technisch niet adequaat meer en is vervanging toch dringend nodig, dan dient dit met toelichting te worden aangevraagd.

Gebruikstermijnen  per verzekeraar

Zilveren kruis (voorheen Achmea Zorg) hanteert een gebruikstermijn van achttien maanden vanaf het laatste paar. U heeft na vier maanden recht op een reservepaar. Voor vervanging geldt steeds achttien maanden van het betreffende paar. Men stelt dat u over niet meer of minder dan twee paar adequate schoenen mag beschikken. Een nieuw paar kan dus alleen als vervanging van een niet meer adequaat herhalings- of reservepaar worden verstrekt. 

De CZ-groep hanteert een gebruikstermijn van vijftien maanden. U heeft na drie maanden recht op een eenmalig reservepaar. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar dienen goed gemotiveerd aangevraagd te worden.

De UVIT-groep hanteert een gebruikstermijn van achttien maanden en elke drie jaar een reservepaar. U heeft na drie maanden recht op het eerste reservepaar.

De overige groepen hanteren vijftien maanden en elke drie jaar een reservepaar.

Voor jongeren onder de zestien jaar is de gebruikstermijn altijd negen maanden.

Santulli Orthopedie - wat kost het mij

Wat kost het mij? 

De wetteijke eigen bijdrage 2018

Semi- en orthopedische schoenen kennen een eigen bijdrage. Deze wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Deze betaalt u voor elk nieuw paar. Momenteel bedraagt de eigen bijdrage €138,00. Bij jongeren onder de zestien jaar is de eigen bijdrage €69,- (1 Januari 2018).

Heeft u een aanvullend pakket, dan kunt u - soms -  de eigen bijdrage weer declareren.

Het verplichte eigen risico 2018

Momenteel bedraagt het eigen risico € 385,- (januari 2018). Het eigen risico wordt door de zorgverzekeraar rechtstreeks bij u in rekening gebracht. De eigen bijdrage betaalt u meestal aan ons, maar er zijn uitzonderingen. Bij Unive, VGZ, IZZ, IZA, CZ, Ohra en Delta Lloyd worden alle kosten door hun bij u in rekening gebracht. De kosten blijven uiteraard wel hetzelfde.

Waarom bestaat er een eigen bijdrage naast het eigen risico? Men stelt dat als u geen voetproblemen heeft u in de 'gewone' winkel ook uw schoenen moet kopen. Het eigen risico geldt voor al uw medische kosten.

Santulli Orthopedie - aan de slag

Aan de slag

Bij een aanmeetafspraak voor een eerste paar orthopedische schoenen zullen wij eerst uitgebreid uw voetproblemen onderzoeken. Wij lichten onze bevindingen toe en vertellen u wat de mogelijkheden zijn en wat u mag verwachtingen. Daarna worden de maten genomen. Er worden diversen afdrukken van uw voeten gemaakt en meten letterlijk uw voeten. Vervolgens kiezen we samen een model en bepalen de kleuren, leersoorten en soort hak en zool. Soms kunnen wij zelfs tijdelijk al wat voor u doen om zo de levertijd te overbruggen. Tot slot zullen wij u informeren over hoe het verder zal verlopen en wanneer u van ons een schriftelijke uitnodiging voor het passen kunt verwachten.

Omdat dit aanmeten de eerste keer dus best wat tijd en aandacht vergt - en wij die tijd graag voor u willen nemen -, hebben wij hiervoor speciaal de woensdag en donderdag gereserveerd. Wij kunnen u dan uitgebreid helpen. Het passen, afleveren of het uitzoeken van herhalingsparen kan uiteraard wel op de andere dagen (wel volgens afspraak).

Onze levertijd

Onze levertijd variëreert van acht weken tot tien weken, afhankelijk van de drukte en de bewerkelijkheid van de schoen.

Bij bijzondere of bewerkelijke wensen wordt de levertijd in overleg met u worden bepaald.

Santulli Orthopedie - passen en afleveren

Het passen en afleveren

Onze manier van 'het passen' is uniek. Meestal wordt er gewerkt met een tijdelijk schoentje van voeringleder of een doorzichtige plasticfolie-schoentje. Wij passen met uw uiteindelijke schoen! Dus met het door u uitgekozen model en materiaal, alleen bevindt de schoen zich nog in de pasfase. Dit houdt in dat de schoen nog niet helemaal afgewerkt is en wij nog de mogelijkheid hebben wijzigingen door te voeren. U kunt direct zien hoe de schoen eruitziet. Het passen via de conventionele manier duurt veel langer, omdat de uiteindelijke schoen nog helemaal gemaakt dient te worden. Als het passen klaar is maken we gelijk een afleverafspraak met u, zodat u precies weet wanneer u uw schoenen kunt komen afhalen.

Het afleveren & nacontrole

Binnen twee weken nadat u gepast heeft kunt u de schoenen komen afhalen. We passen en controleren ze nog even en - na afhandeling van de eigen bijdrage - zijn ze van u. Als laatste geven wij u nog een folder en adviezen mee over controles, onderhoud en de noodzaak van correcties van uw schoenen. Wij adviseren hoe u uw schoenen het beste geleidelijk kunt inlopen en wat u kunt doen bij eventuele klachten of problemen.

Rest ons dan alleen nog u veel plezier en loopgenot te wensen met uw fraaie nieuwe orthopedische schoenen. 

Spoedleveringen 

Indicaties

Als tijdelijke noodvoorziening of in geval van een sterk gewijzigde indicatie, waardoor de huidige schoenen onbruikbaar zijn. Indien cliënten op korte termijn op (wereld)reis gaan en daarvoor echt geen adequate schoenen meer hebben.  Met spoed trouwschoenen!

Spoed- en streefdatum

Zelfs al er geen echte spoed is kan er natuurlijk een streefdatum worden aangegeven. In dat geval worden er geen garanties gegeven, maar vooral goede wil getoond. 

Voorwaarden

Een spoedlevering kent een minimum van drie á vier weken. Levering binnen deze tijd is niet haalbaar. Bij elk individueel paar zal worden bekeken wat mogelijk is.

In de praktijk

Nieuwe schoenen moeten natuurlijk eerst worden ingelopen voor deze intensief kunnen worden gebruikt. Dit speelt uiteraard mee in de beoordeling. Immers, een paar schoenen voor een wandelvakantie maken, die nog moeten worden ingelopen is niet verstandig. Vandaag trouwschoenen afleveren waar morgen de hele dag op gedanst moet worden is verre van verstandig. :-)

Leveringsvoorwaarden en garantie

Wij bieden bij normaal gebruik van ons orthopedische schoenen een garantie van drie jaar op materiaal en pasvorm. Uiteraard is dit op basis van het geboden onderhoudsadvies. Dit houdt in dat de schoenen binnen de vastgestelde termijnen onderhouden en gecorrigeerd dienen te worden, anders loopt u ze letterlijk stuk en zijn ze helaas vaak niet altijd meer zomaar te herstellen. Maar u bent na deze garantieperiode natuurlijk welkom en wij zullen altijd met u meedenken en proberen een adequate oplossing te bieden.

Huisbezoek

Bent u niet in staat ons te bezoeken, dan kunnen wij bij uw thuis komen. Wij zijn echter een klein bedrijf en hebben niet altijd direct de mogelijkheid om u te bezoeken. Vooral bij het aanmeten van nieuwe schoenen en bij complexe problemen met uw schoenen. Bent u in staat om ons te bezoeken, dan kunnen wij u snel, adequaat en dus efficiënter helpen. Zeker omdat in sommige gevallen er het een en ander ter plekke geprobeerd kan worden om zo te bepalen wat de beste oplossing is. Dat kan soms best een kleine puzzel zijn.

Patiëntenbelangenorganisaties

http://www.consumentendezorg.nl
http://www.npcf.nl/
http://patientenvereniging.startpagina.nl

Volg ons op