Reuma

Reumatoïde artritis

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aandoening. Jong en oud, ook kinderen. Zij leven dagelijks met pijn en stijfheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar, maar niet te genezen. De kans op reuma is dus relatief groot, want één op de vijf Nederlanders heeft een vorm van reuma. De orthopedisch schoenmaker heeft vooral veel met gewrichtsreuma (reumatoïde artritis/artrosis deformans) te maken.   

Oorzaak:

Aanleg voor reuma (reumafactor). De oorzaak van reuma is onbekend, Reuma is daardoor nog niet te genezen. De meeste reumatische aandoeningen zijn dan ook chronisch. Met een goede behandeling kunnen uw klachten wel verminderen.

Reuma is onderverdeeld in drie categorieën:

Ontstekingsreuma

Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen. Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma.

Artrosis deformans

Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten en de gewrichten raken aangetast. Dit uit zich in grote knobbels rond gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben artrosis deformans in een of meerdere gewrichten.

Wekedelenreuma

Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo'n 240.000 mensen hebben een vorm van fibromyalgie (wekedelenreuma).

Meer weten over reuma, klik hier.  

Het gewricht

Een gewricht bestaat uit twee gewrichtsvlakken van bot met een dun laagje kraakbeen. Het kraakbeen zorgt dat botten pijnloos langs elkaar kunnen bewegen en beschermt het bot. Het gewricht is vervolgens ingebonden in een stevig kapsel van banden en pezen (ligamenten). Het wordt gevoed en gesmeerd door de synoviale vloeistof in het gewrichtskapsel. Bij overbelasting neemt de kwaliteit van de voedingsvloeistof af waardoor de kraakbeenwandjes kunnen afnemen en uiteindelijk zelfs kunnen afsterven. Hierdoor kan het gewricht zelfs gaan vastgroeien. Dit gaat gepaard met veel pijn, omdat onbeschermde botdelen elkaar raken.

Schoentechnische oplossing

• Pasvorm is het allerbelangrijkst
• Schoenen dienen zacht en ruim te zijn, maar dienen wel voldoende steun te geven rondom de enkel en vanuit het supplement
• Voldoende teenruimte bij subluxaties of luxaties (gedeeltelijk of geheel uit de kom treden) van de tenen
• Een goed drukverdelend ondersteunend supplement (steunzool) met ontlasting van de plaatselijke drukplekken
• Een goede afwikkeling (rollen) van de schoen om de overmatige druk van de voorvoet te halen.  

Volg ons op