Rugklachten bij een beenlengteverschil


Heeft u steeds vaker pijn in de onderrug, nek of schouder? Ervaart u toenemende pijn in uw lies, knie, heup of voet? Voornamelijk aan één kant. U denkt dat het er gewoon bij hoort en er toch niks aan te doen is? U heeft immers Artrose! Wij kunnen u wellicht een oplossing bieden.
Veel klachten ontstaan namelijk door een (relatief) beenlengteverschil. Dit betekent dat er een verschil van lengte in uw benen is. Eén kant is daar letterlijk levenslang de dupe van en dat merkt u.

Hoe ontstaat een beenlengteverschil?

Een beenlengteverschil ontstaat veelal op jonge leeftijd. Er zijn diverse oorzaken. Een beenlengteverschil is voornamelijk erfelijk en aangeboren, maar kan ook ontstaan door ongelijke druk op de groeischijven tijdens de groei. Er zijn ook aandoeningen die de groei van een been tijdelijk stilleggen zoals kinderverlammingen (poliomyelitis). Heeft u onlangs een nieuwe heupprothese gekregen, dan ontstaat er meestal ook een beenlengteverschil. Uiteraard kan een traumatisch letsel ook in een beenlengteverschil resulteren.

Gevolgen van een beenlengteverschil?

Doordat u een beenlengteverschil heeft, valt u letterlijk om. Immers, ook uw huis is op 'gelijke palen' gebouwd. De constructie zou anders naar verloop van tijd steeds meer scheuren en mankementen gaan vertonen. Ons lichaam is niet anders. Het feit dat u dit zelf niet meer merkt , komt omdat uw lichaam zich geleidelijk heeft aangepast in een compensatoire stand. Uw wervelkolom zal zich dan in een s-vorm corrigeren om u toch het gevoel te geven dat uw recht staat (scoliose). Hierdoor krijgt het lichaam een leven lang een veelvoud aan ongelijke druk te verduren. Dit uit zich in overmatige slijtage (artrose) of zelfs deformaties van de voet, enkel of knie. Dit kan leiden tot een heup- of knieoperatie. Een ander bijkomend nadeel is dat uw wervelkolom vernauwingen zou kunnen vertonen. Er kan dan een zenuw, of ander weefsel, afgekneld raken. Als deze langdurig geïrriteerd raakt zal de zenuw dikker worden wat de zenuw nog meer in het nauw brengt. Als dit proces lang voortduurt vormt zich een hernia. De tussenwervelschijven kunnen tevens slijtage of botwoekeringen vertonen. Dit gaat altijd gepaard met forse pijnklachten en kan zelfs leiden tot een - gedeeltelijk - verstijfde wervelkolom. Naast slijtage aan uw gewrichten, zullen ook uw onderrug-, schouder- en nekspieren extra hard moeten werken om dagelijks uw balans te handhaven. Evenals het ondersteunende bandenstelsel. Uw lichaam draait letterlijk overuren. Dit veroorzaakt veelal - een zeurderige - pijn in de onderrug, schouder of nek en geeft vermoeidheidklachten. Tevens zorgt een beenlengteverschil ervoor dat u minder stabiel en onzeker loopt. Dit alles maakt het oplossen van het beenlengteverschil niet alleen een essentiële zaak, maar heeft vooral een preventieve functie.

Heeft men altijd klachten bij een beenlengteverschil?

Of er klachten optreden heeft te maken met een aantal factoren. De voornaamste reden is uiteraard de mate van het beenlengteverschil, maar ook de arbeidsintensiteit en de leeftijd. In de praktijk ervaren wij dat de klachten zich vroeg of laat toch zullen gaan uiten. De vraag is dan niet of, maar wanneer de klachten zich zullen manifesteren. Iemand met een intensief beroep zal eerder klachten ervaren dan iemand met een kantoorbaan! Iemand die veel sport en veel belasting op zijn lichaam legt nog veel eerder. In sommige gevallen geeft zelfs een geringe verkorting al problemen, in andere gevallen staan zelfs wij verwonderd dat men nog geen klachten heeft. Soms is pijn een dagelijks onderdeel van het leven geworden. Ieder mens is anders en iedereen verwerkt pijn anders.

Kan het zomaar bij iedereen worden gecorrigeerd?

Er zijn gevallen waar het niet mogelijk is om het verschil te compenseren. Met name als de wervelkolom erg stijf is. Er zal altijd goed worden bekeken of het raadzaam is hier wat aan te doen. Soms wordt er een gedeelte aangevuld, maar soms is ook dat niet haalbaar. Soms kan men ook maar niet wennen aan de nieuwe stand. Wij kijken puur naar de beste oplossing voor uw situatie. Uw gevoel is de maatstaf.

Gewenning en aanpassingsperiode

Het aanpassen van de verkorting is letterlijk even wennen. Het lichaam krijgt natuurlijk - vrij plotseling - te maken met een andere stand. De eerste dagen kan dit voor wat onrust in de rug, banden en spieren zorgen. Ongeveer drie dagen tot een kleine week. In sommige gevallen kan het wel iets langer kunnen duren, immers, ieder mens is anders. Zolang de klachten langzaam minder worden is dat een goed teken. Er zijn uitzonderlijke gevallen waarbij men simpelweg niet kan wennen aan de verhoging. Uw klachten mogen nooit toenemen.

Consequent

Een essentieel onderdeel van het succes is dat het zo consequent mogelijk moet worden doorgevoerd. Het wisselen van de verhoging zal de gewenning vertragen en kan zelfs een averechts effect geven. Zelfs uw pantoffels voor thuis dienen te worden aangepast. Een avondje een 'slechte' schoen met verhoging dragen is minder erg dan een hele goede schoen zonder verhoging. U betaalt morgen, doch overmorgen de tol...

Past het in elke schoen?

In een orthopedische schoen zie je er aan de buitenkant weinig tot niks van en wordt de verhoging van kurk in de schoen verwerkt. Hierdoor blijft het gewicht laag. Ook In uw confectieschoen kan het verschil worden aangepast. Tot een centimeter is het mogelijk een zooltje in uw schoen te leggen. Dit is een half zooltje van kurk, omdat dit anders te veel ruimte wegneemt. Voordeel is dat het uitwisselbaar is met andere schoenen, licht van gewicht en erg goedkoop. Is er sprake van verkorting van twee centimeter of meer, dan zal dit onder de gehele lengte van de schoen moeten worden verwerkt. Ook dient het materiaal duurzaam te zijn, waardoor het gewicht en de kosten enigszins zullen toenemen. Nieuwe schoenen vergen dan ook steeds een aanpassing, voordat u ze kunt gaan dragen.

De test

Tijdens het aanmeten wordt het beenlengteverschil door middel van een test beoordeeld. Dit houdt in dat wij u door middel van diverse lagen kurk in de juiste stand zetten. Een eerste reactie is uiteraard dat het nu juist aanvoelt alsof u scheef staat. Dat is logisch. Uw stand wordt van het ene op het andere moment heel drastisch veranderd. Toch vragen wij u even kort te blijven staan, terwijl wij u intussen onze bevindingen toelichten. Daarna voeren wij de test uit. Wij vragen u dan letterlijk wat u prettiger vond. Het onwennige gevoel toen u enkele seconden op de verhoging stond of het gevoel zoals u al een leven lang staat. Deze effectieve test maakt direct duidelijk wat het belang van de verhoging is.

Waarom heeft nooit iemand het eerder geconstateerd?

Dit is helaas wat wij heel vaak horen. Het antwoord moet ik u dan schuldig blijven en baart ons zelfs zorgen. Wij kunnen alleen op uw en onze ervaringen afgaan. Er zijn zoveel uiteenlopende meningen door verschillende disciplines over het beenlengteverschil. Zelfs vanuit de medische kant is er geen eenduidend standpunt over de ernst van een beenlengteverschil. Er wordt vaak zelfs gesteld dat iedereen wel een beetje scheef staat en dit dus heel normaal is. Helaas wordt het beenlengteverschil pas echt onderkend bij veel grotere en overduidelijke beenlengteverschillen. Er zijn wel enkele operatieve mogelijkheden, maar deze zijn vrij ingrijpend en zullen niet zonder weloverwogen reden worden uitgevoerd. Het beenlengteverschil wordt simpelweg gebagatelliseerd en dat is jammer. 

Waarom zijn wij dé specialist in beenlengteverschil?

Wij zijn gediplomeerd en ervaren orthopedische schoenmakers. Echter betekent dat veel meer dan u in eerste instantie zou denken, alleen maar schoenen maken. “Schoenmaker blijf bij je leest”, zou je zeggen! Maar juist als orthopedisch schoenmaker hebben wij enorm veel ervaring. Wij specialiseren ons om elk uniek probleem zo optimaal mogelijk op te lossen. Dat kan soms een hele puzzel zijn waar millimeters het verschil kunnen maken. Hierbij is de afweging in standsverhoudingen, acceptatie of soms gewoon een innovatief idee de maatstaf. Het maximale uit een minimaal concept halen. Dat is een kunst op zich! Door decennialang onderzoek en de feedback van onze cliënten is het beenlengteverschil uitgegroeid tot een specialisme. Cliënten melden continu een verbetering van de klachten. Soms is een operatie zelfs uitgesteld tot nader orde. Echter ons motto "Ieder mens is anders" is regelrecht uit de praktijk gegrepen. Wat u voelt is de maatstaf. Wij horen vaak van cliënten die – tijdens hun zoektocht naar verbetering - allemaal verschillende constateringen over de verkorting te horen kregen om er vervolgens niks mee te doen. Dit maakt het voor u zeker niet makkelijker of duidelijker. Het is voor ons echter 'gemakkelijk' oordelen. Wij zijn vaak wel het eindstation net voor die onvermijdelijke operatie. Daarnaast is het grote voordeel dat onze methode met vrij eenvoudige middelen en binnen een handomdraai kan worden toegepast. Bevalt het niet, dan kan het ook weer eenvoudig worden verwijderd. Een bijna kinderlijk simpele oplossing die wonderen verricht. U heeft - zeg maar - niks te verliezen.

Symptomen

• Pijn in de onderrug.
• Pijn in de schouder of nek aan één zijde.
• Pijn in de knie of enkel aan één zijde.
• Pijn in de lies en veelal de heup aan de lange zijde.
• Gedeformeerd voetbeeld aan één zijde.
• Gedeformeerde stand knie lange zijde (Genua Valga)
• Metarsalgie en varus- of valgus-kanteling aan één zijde.
• Overbelasting en pijn aan de heup of bilspieren.
• Instabiliteit en onzekerheid tijdens het lopen. (Behoefte aan een wandelstok of andere loophulp artikelen).
• Schommelend gangbeeld.
• Vermoeidheid en stijfheidsklachten.
• Katalysator voor de algemene voettype problemen.
• Hoofdpijn!

Pijn als belangrijk waarschuwingssysteem

Pijn is niet fijn, maar het is wel een belangrijk waarschuwingssysteem. Het is de pijn die ons waarschuwt om even wat rustiger aan te doen als er wat mis is. Pijnstillers helpen, maar bieden geen oplossing voor de oorzaak van uw problemen. Diversen therapieën of pijnmedicatie kunnen pijnklachten tijdelijk verminderen. U kunt zonder pijn wellicht wel weer ongehinderd verder, maar betaald daar later de rekening voor. Alleen de pijn weghalen haalt immers de oorzaak niet weg. Het onomkeerbare proces gaat ongestoord verder. Pijnwaarneming is dus heel belangrijk!

Stel u rijdt in uw auto en het benzinelampje gaat opeens branden. Als u dan alleen het lampje verwijderd, heeft u nog steeds een probleem. U merkt niks, maar vroeg of laat komt u stil te staan met alle gevolgen van dien.

Met vriendelijke groet,
Claudio Santulli

Gediplomeerd Orthopedisch schoentechnicus
SEMH-erkend bedrijf en lid van NVOS/Orthobanda

Volg ons op