Rugklachten bij een beenlengteverschil


Heeft u steeds vaker pijn in de onderrug, nek of schouder? Ervaart u toenemende pijn in uw lies, knie, heup of voet? Voornamelijk aan één kant? U denkt dat het er gewoon bij hoort en er toch niks aan te doen is? U heeft immers artrose! Wij kunnen u wellicht een oplossing bieden.
Veel klachten ontstaan namelijk door een (relatief) beenlengteverschil. Dit betekent dat er een verschil van lengte in uw benen is. Eén kant is daar letterlijk levenslang de dupe van en dat merkt u.

Hoe ontstaat een beenlengteverschil?

Een beenlengteverschil ontstaat meestal op jonge leeftijd. Er zijn diverse oorzaken. Een beenlengteverschil is meestal erfelijk en aangeboren, maar kan ook ontstaan door ongelijke druk op de groeischijven tijdens de groei. Er zijn ook aandoeningen die de groei van een been tijdelijk stilleggen zoals kinderverlammingen (poliomyelitis). Heeft u onlangs een nieuwe heup gekregen, dan ontstaat er meestal ook een beenlengteverschil. Uiteraard kan een traumatisch letsel ook in een beenlengteverschil resulteren.

Gevolgen van een beenlengteverschil?

Doordat u een beenlengteverschil heeft, valt u letterlijk om. Immers, ook uw huis is op 'gelijke palen' gebouwd. De constructie zou anders na verloop van tijd steeds meer scheuren en mankementen gaan vertonen. Ons lichaam is niet anders. Een beenlengteverschil zorgt ervoor dat u minder stabiel en onzeker loopt. Het feit dat u dit zelf niet meer merkt, komt doordat uw lichaam zich geleidelijk heeft aangepast aan de situatie. Uw wervelkolom zal zich dan in een s-vorm buigen om u toch het gevoel te geven dat u recht staat (scoliose). Hierdoor krijgt het lichaam een leven lang ongelijke druk te verduren. Dit uit zich in overmatige slijtage (artrose) of zelfs deformaties van de voet, enkel of knie. Dit kan leiden tot een heup- of knieoperatie. Een ander bijkomend nadeel is dat uw wervelkolom vernauwingen zou kunnen vertonen. Er kan dan een zenuw of ander weefsel afgekneld raken. Als deze langdurig geïrriteerd raakt zal de zenuw dikker worden wat de zenuw nog meer in het nauw brengt. Als dit proces lang duurt vormt zich een hernia. De tussenwervelschijven kunnen slijtage of botwoekeringen vertonen. Dit gaat altijd gepaard met forse pijnklachten en kan zelfs leiden tot een - gedeeltelijk - verstijfde wervelkolom. Naast slijtage aan uw gewrichten, zullen ook uw onderrug-, schouder- en nekspieren extra hard moeten werken om dagelijks uw balans te handhaven. Uw lichaam draait letterlijk overuren. Dit veroorzaakt veelal - een zeurderige - pijn in de onderrug, schouder of nek en geeft vermoeidheidsklachten. 

Heeft men altijd klachten bij een beenlengteverschil?

Of er klachten optreden heeft te maken met een aantal factoren. De voornaamste factor is uiteraard de grootte van het beenlengteverschil, maar ook de arbeidsintensiteit en de leeftijd spelen een rol. In de praktijk ervaren wij dat een beenlengteverschil uiteindelijk altijd leidt tot klachten. De vraag is dan niet of, maar wanneer de klachten zich zullen manifesteren. Iemand met een intensief beroep zal eerder klachten ervaren dan iemand met een kantoorbaan. Iemand die veel sport en zijn lichaam veel belast nog veel eerder. In sommige gevallen geeft zelfs een geringe verkorting al problemen, in andere gevallen zijn wij verbaasd
dat men nog geen klachten heeft. Soms is pijn een dagelijks onderdeel van het leven geworden. Ieder mens is anders en iedereen verwerkt pijn anders. Het opheffen van het beenlengteverschil is essentieel en kan u behoeden voor veel problemen.

Kan het zomaar bij iedereen worden gecorrigeerd?

Er zijn gevallen waar het niet mogelijk is om het verschil te compenseren. Met name wanneer de wervelkolom erg stijf is. Er zal altijd goed worden bekeken of een aanpassing raadzaam is. Soms wordt er een gedeelte aangevuld, maar soms is ook dat niet haalbaar. Soms kan men niet wennen aan de nieuwe stand. Wij kijken samen met u naar de beste oplossing voor uw situatie. Uw gevoel is de maatstaf.

Gewenning en aanpassingsperiode

Het aanvullen van de verkorting is letterlijk even wennen. Het lichaam krijgt natuurlijk - vrij plotseling - te maken met een andere stand. De eerste dagen kan dit voor wat onrust in de rug, banden en spieren zorgen. Dit duurt ongeveer drie dagen tot een kleine week. In sommige gevallen kan het wel iets langer duren, immers, ieder mens is anders. Zolang de klachten langzaam minder worden is dat een goed teken. Sommigen kunnen niet wennen aan de aanpassing. Uw klachten mogen nooit toenemen.

Consequent

Een essentieel onderdeel van het succes is een zo consequent mogelijke uitvoering van de aanpassing. Het afwisselend wel- of niet dragen van de verhoging zal de gewenning vertragen en kan zelfs een averechts effect geven. Zelfs uw pantoffels voor thuis dienen te worden aangepast. Een avondje een 'slechte' schoen met verhoging dragen is minder erg dan dagelijks een hele goede schoen zonder verhoging gebruiken. U betaalt morgen, doch overmorgen de tol...

Past de aanpassing in elke schoen?

In een orthopedische schoen zie je aan de buitenkant weinig tot niks van de aanvulling, de verhoging wordt in het kurken voetbed verwerkt. Hierdoor blijft het gewicht laag. Ook in uw confectieschoen kan het verschil worden aangepast. Tot een centimeter is het mogelijk een zooltje in uw schoen te leggen. Dit is een half zooltje, omdat dit anders te veel ruimte wegneemt. Verder is het uitwisselbaar met andere schoenen, licht van gewicht en erg goedkoop. Is er sprake van verkorting van twee centimeter of meer, dan zal dit onder de schoen moeten worden verwerkt. Ook dient het materiaal duurzaam te zijn, waardoor het gewicht en de kosten enigszins zullen toenemen. Nieuwe schoenen vergen dan ook steeds een aanpassing, voordat u ze kunt gaan dragen.

De test

Tijdens het aanmeten wordt het beenlengteverschil door middel van een test beoordeeld. Dit houdt in dat wij u door middel van diverse lagen kurk in de juiste stand zetten. Een eerste reactie is uiteraard dat het nu juist aanvoelt alsof u scheef staat. Dat is logisch. Uw stand wordt van het ene op het andere moment heel drastisch veranderd. Toch vragen wij u even kort te blijven staan, terwijl wij intussen onze bevindingen toelichten. Daarna voeren wij de test uit. Wij vragen u dan letterlijk wat u prettiger vond. Het onwennige gevoel toen u enkele seconden op de verhoging stond of het gevoel zoals u al een leven lang staat. Deze test maakt direct duidelijk wat het belang van de verhoging is.

Waarom heeft niemand het eerder geconstateerd?

Deze vraag krijgen wij helaas vaak. Het antwoord moet ik u dan schuldig blijven. Wij kunnen alleen op onze ervaringen afgaan. Er zijn zoveel uiteenlopende meningen over het beenlengteverschil. Zelfs vanuit de medische kant is er geen eensluidend standpunt over de ernst van een beenlengteverschil. Er wordt zelfs gesteld dat iedereen wel een beetje scheef staat en dit dus heel normaal is. Helaas wordt het beenlengteverschil pas echt onderkend bij veel grotere en overduidelijke beenlengteverschillen. Er zijn wel enkele operatieve mogelijkheden, maar deze zijn vrij ingrijpend en zullen niet zonder zeer goede reden worden uitgevoerd. Wij vinden: het beenlengteverschil wordt gebagatelliseerd en dat is een gemiste kans!

Waarom zijn wij dé specialist in beenlengteverschil?

Wij zijn ervaren gediplomeerde orthopedische schoenmakers. Echter betekent dat veel meer dan u in eerste instantie zou denken, alleen maar schoenen maken. “Schoenmaker blijf bij je leest”, zou je zeggen! Wij specialiseren ons om elk uniek probleem zo optimaal mogelijk op te lossen. Dat kan soms een hele puzzel zijn waar millimeters het verschil kunnen maken. Hierbij maken we een afweging tussen acceptatie of correctie van standsafwijkingen, en soms hebben we gewoon een innovatief idee. Het maximale uit een minimaal concept halen. Dat is een kunst op zich! Door decennialang onderzoek en de feedback van onze cliënten is het beenlengteverschil uitgegroeid tot ons specialisme. Cliënten melden continu een verbetering van de klachten. Soms is een operatie zelfs uitgesteld tot nader order. Ons motto "Ieder mens is anders" is regelrecht uit de praktijk gegrepen. Wat u voelt is de maatstaf. Wij horen vaak van cliënten die – tijdens hun zoektocht naar verbetering - allemaal verschillende constateringen over de verkorting te horen kregen om er vervolgens niks mee te doen. Dit maakt het voor u zeker niet makkelijker of duidelijker. Het is voor ons echter 'gemakkelijk' oordelen. Wij zijn vaak wel het laatste station voor die onvermijdelijke operatie. Daarnaast is het grote voordeel dat onze methode met vrij eenvoudige middelen en binnen een handomdraai kan worden toegepast. Bevalt het niet, dan kan het ook weer eenvoudig worden verwijderd. Een bijna kinderlijk simpele oplossing die wonderen verricht. U heeft - zeg maar - niks te verliezen.

Symptomen

• Pijn in de onderrug
• Pijn in de schouder of nek aan één zijde
• Pijn in de knie of enkel aan één zijde
• Pijn in de lies en veelal de heup aan de lange zijde
• Gedeformeerd voetbeeld aan één zijde
• Gedeformeerde stand knie lange zijde (genua valga)
• Metarsalgie en varus- of valguskanteling aan één voet.
• Overbelasting en pijn aan de heup- of bilspieren
• Instabiliteit en onzekerheid tijdens het lopen (behoefte aan een wandelstok of andere 

Volg ons op