Spierziektes

Spierziektes zijn aandoeningen die de werking van spierweefsels beïnvloeden of zelfs sterk doen afnemen. Er zijn heel veel verschillende soorten spierziektes. Van licht tot zeer ernstig. Spieren zijn nodig om te kunnen bewegen en stabiel te blijven staan, maar ze doen nog veel meer. Zelfs ons hart is een spier.

Oorzaken spierziektes

Zenuwstoornissen (neuropathie)
Aangeboren (congenitaal)
Trauma
Innervatie (problemen met de doorbloeding)

Hoe werken spieren?

Spieren bestaan uit spiervezels die samen kunnen trekken en kunnen ontspannen. Wanneer u uw hand beweegt is dat dankzij het nauwkeurig samenwerken van diverse spiergroepen. Voor elke beweging zijn altijd minstens twee spiergroepen aan het werk. De buigers- en de strekkersgroep. Deze zorgen samen voor perfect nauwkeurige en gecontroleerde bewegingen. Bij hogere- of lagere spierspanning (tonus) zullen ‘de buigers’ gaan overheersen. Hierdoor kunnen gewrichten langdurig in een gefixeerde stand staan en uiteindelijk zelfs vastgroeien. Spieren hebben de eigenschap om zich qua omvang aan te passen aan wat er van hen wordt gevraagd. Als spieren niet gebruikt worden, bijvoorbeeld door langdurige inactiviteit, gaan ze atrofiëren, wat wil zeggen dat de spieren dunner worden en er krachtverlies optreedt. Dit lijkt op een spierziekte die spiervezels laat afsterven alleen is het hier onomkeerbaar (bijvoorbeeld dystrofie, posttraumatische dystrofie).

Peroneusverlamming

Het betreft hier een verlamming van de peroneusspieren door het (deels) uitvallen van de nervus peroneus. Deze spieren zorgen voor het heffen van de voet. De voet kan niet - of niet goed - op eigen kracht worden opgetrokken en valt daardoor steeds naar beneden. Vaak zien we dan dat de benen tijdens het lopen extra hoog worden opgetrokken zodat de voet kan passeren (hanentred). Deze aandoening kan worden verholpen door middel van een peroneusveer. Deze wordt in de schoen gemaakt. Zowel in orthopedische schoenen, als in uw bestaande confectieschoen. Meestal is dit een 'veer' van kunststof die van onder uw voetzool tot aan de onderkant van de kuit loopt en een hoek van 90 graden waarborgt. Hierdoor hoeft u uw voet niet meer zelf te heffen. Dit geeft ontlasting, stabiliteit en zekerheid tijdens het lopen.

H.M.S.N.

Er zijn enorm veel verschillende neuropatische spierziektes. Daarom zijn veel spieraandoeningen ingedeeld onder de naam:
Heditaire Motorische en Sensibele Neuropathie.

Hyperlaxiteit

De spieren, botten en gewrichten worden ondersteunt door een stevig bandenstelsel (ligamenten). Dit zorgt ook voor extra stevigheid en stabiliteit van de gewrichten. Soms komt het voor dat dit stelsel onvoldoende stevigheid heeft wat overbeweeglijkheid van gewrichten en banden geeft. De gewrichten krijgen zo te veel mobiliteit wat vroegtijdig overmatige slijtage kan veroorzaken. Een bekende vorm van overbeweeglijkheid is Hyperlaxiteit. Mensen met Hyperlaxiteit kunnen bijvoorbeeld hun duim bijna vlak langs hun pols leggen. Uiteraard geeft dit ook veel problemen in het enkelgewricht. Door middel van training kunnen de spieren deze functie wel deels overnemen of ondersteunen. Ondanks dat dit geen spierziekte is heeft dit wel direct invloed op het spierenstelsel.

Duchenne

Een zeer ernstige spierziekte is de ziekte van Duchenne waar een progressieve dystrofie optreedt. Deze ziekte komt bijna alleen bij jongens voor en heeft vaak op jonge leeftijd een fatale afloop. Bedenk dat het hart ook een spier is.

Fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk: 'pijn in bindweefsel en spieren'. Fibromyalgie wordt ook wel wekedelenreuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid die gepaard gaat met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen in de leeftijd van 20 tot 60 jaar.

Schoentechnische oplossing

Omdat dit een grote groep is met per geval verschillende problemen, zal voor elke aandoening een specifiek doel worden gesteld. Altijd belangrijk zijn:
• Zeer goede pasvorm en stevigheidLicht van gewicht
• Een goed drukverdelend supplement (steunzool)
• Stabilisatie van de enkel (eventueel door middel van een ezelsoor, keerwand of koker in de schoen)
• Een goede kunstmatige afwikkeling (rollen) van de schoen
• Aanpassing van een peroneus spierverlamming (parese, paralyse)

Volg ons op