Steunzolen van Santulli Orthopedie

Waarom steunzolen?

Steunzolen? Die heb ik toch niet nodig? Dat is toch alleen voor oude mensen? Waarom heb ik dan toch baat bij een steunzool?

Het woord steunzool heeft een negatieve bijsmaak. In de volksmond worden steunzolen in één adem genoemd met een korset of steunkous. Alsof het alleen voor héle slechte voeten of de wat ouderen onder ons wordt geadviseerd. Echter niets is minder waar. Iedereen heeft baat bij steunzolen. Het vergelijk met een goed matras is snel gemaakt. U zou best heel goed op de grond kunnen slapen, maar een goed ondersteunend matras zorgt ervoor dat u een prettige nachtrust heeft en uitgerust opstaat. We zijn gezegend met een bepaald voettype dat nu eenmaal aanleg heeft voor specifieke klachten. Afhankelijk van de intensiteit van ons doen en laten komen deze klachten eerder naar voren. Nu zijn we snel geneigd onze beperkingen te bagatelliseren. "Zal er wel bij horen?" Echter het probleem is dat pijnklachten pas ontstaan wanneer u letterlijk een paar stappen te laat bent. Lopen op steunzolen van Santulli Orthopedie zorgt ervoor dat u vele malen langer kunt lopen zonder dat u vermoeid raakt of branderige voeten krijgt of nog veel erger; pijnklachten ontwikkelt.

Zoveel verschillende soorten

Inmiddels heeft de term steunzool een flinke vlucht genomen en zijn er enorm veel verschillende vormen en disciplines (orthopedische steunzolen, podologische zolen, podotherapeutische zolen, sportsteunzolen). Daarnaast zijn er ook veel prefab- of ‘Tellsell’-producten te koop die niet speciaal voor uw specifieke voetproblematiek zijn ontwikkeld en daardoor niet geheel adequaat zijn in het oplossen van uw klachten. Een 'goede' steunzool mag simpelweg nóóit als onprettig worden ervaren en dient op korte termijn de klachten weg te nemen. Een kleine gewenningsperiode is logisch, maar pijn mogen ze nooit doen. Dan zijn ze simpelweg niet goed.

Waarom steunzolen van een orthopedisch schoenmaker?

Uiteraard door onze jarenlange ervaring als succesvol orthopedisch schoenmakerij met een uitermate tevreden en trouwe klantenkring. Wij helpen heel veel klanten met allerlei voetproblemen in elk stadium. Soms zo erg dat een orthopedische schoen uiteindelijk de enige oplossing is. Je zou kunnen zeggen dat wij in de toekomst van een bepaald voetprobleem kunnen kijken. Van al die knowhow plukt u de vruchten. Wij beperken ons niet alleen tot steunzolen, maar kijken veel verder; wat is de oorzaak van uw klachten, zijn uw schoenen wel goed, staat u niet scheef... Onze adviezen zullen net dat stapje verder gaan om te zorgen dat u nu en straks pijnvrij en probleemloos kunt lopen. Steunzolen zijn daarnaast ook een preventief hulpmiddel. Ze verhelpen het verergeren van uw problemen te voorkomen.

Zijn steunzolen dan niet slecht voor de spieren?

Wat wij vaak horen is dat men zich afvraagt of voeten en spieren lui worden door het dragen van steunzolen. Het antwoord is nee. Onze voeten krijgen dagelijks enorm veel krachten te verduren. Ondanks dat we in stevige schoenen lopen raken ze snel overbelast. Nu kan de voet best een flink stootje hebben, maar er is een grens. Zelfs bij het dragen van steunzolen wordt er nog steeds een enorme druk op de voeten en spieren gelegd. Het enige wat een steunzool doet is voorkomen dat de voeten niet overbelast raken. De voeten krijgen simpelweg net wat meer rust, maar nog meer dan genoeg te doen. Er is wel een groot verschil tussen kindervoeten die nog volledig in ontwikkeling zijn en de 'volwassen' voet die dagelijks flink wat te verduren krijgt.

Jongeren

Vooral in de jaren '60 en '70 werden steunzolen ook bij kinderen voorgeschreven tijdens de groeiperiode. Er werd onterecht verondersteld dat kindervoeten te zwak waren en daardoor extra ondersteund dienden te worden. Inmiddels weten we beter en weten we zelfs dat dit een averechts effect kan hebben. De voet heeft juist bewegelijk nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Dat zorgt ervoor dat we tot op de dag van vandaag heel voorzichtig zijn bij kinderen in de groei. Worden er toch steunzolen geleverd, dan zal dat altijd in combinatie met advies over enkele simpele, doch belangrijke voetoefeningen gebeuren. Lees hierover meer bij 'de kindervoet'

Uit welke materialen bestaan onze steunzolen en wat mag u verwachten?

De materialen en technieken die vroeger werden gebruikt zorgden ervoor dat de steunzolen vaak niet voldeden en zelfs als onprettig werden ervaren. Steunzolen waren van aluminium of plexiglas en de middelen om deze volledig op maat te maken waren niet direct voorhanden. Onze steunzolen worden volgens een traditionele voetafdruk vervaardigd. Ze worden gemaakt van een combinatie van kurk en leder en in de basis zijn het meestal halve zolen. Het grootste voordeel is dat ze dan beter in al uw huidige confectieschoenen passen. Dit heeft echter geen consequenties voor de functionaliteit van de zool. De steunzool biedt ondersteuning van het hielbeen en het lengtegewelf, gecombineerd met een voorvoetsteun. Zelfs als de klachten zich kenmerken in de voorvoet verkrijgen we zo optimale drukverdeling met slechts een halve zool. De belangrijkste functie is een optimale drukverdeling onder de voet, zodat plaatselijke drukplekken worden ontzien. Daarnaast bieden ze steun bij een doorgezakte voet. Het ontlasten van een hielspoor door middel van een uitsparing. Bij bepaalde voorvoetproblemen kan er alsnog worden gekozen voor een verlenging van de zool d.m.v. polstermaterialen. Vooral als de voorvoet extreem gevoelig is of bij puntbelasting. Dit vergt wel meer ruimte in de schoen. Een belangrijk punt is dat de steunzool pas optimaal functioneert in een schoen die voldoende steun en stabiliteit geeft, maar ook de juiste stand waarborgt. Vaak adviseren wij ook een combinatie van steunzolen met specifieke correcties van uw huidig schoeisel. Wij geven dus ook altijd schoenadvies wanneer u bij ons komt voor een paar steunzolen

Afspraak 

Voor het aanmeten van een eerste paar steunzolen kunt u een adviesafspraak maken. Heeft u al eerder steunzolen van ons gehad en wilt u een extra paar, belt of emailt u ons even om te overleggen of een afspraak wel nodig is.

De vergoeding

De vergoeding van steunzolen wordt bepaalt door uw aanvullende pakket. Dit is per zorgverzekeraar verschillend; soms worden de kosten geheel vergoed, soms gedeeltelijk en soms helemaal niet. U dient ze daarom ook zelf te declareren. Voor de hoogte van vergoeding bij uw zorgverzekering, kunt u het beste uw polisvoorwaarden doorlezen onder de rubriek 'hulpmiddelen' of contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Omdat steunzolen worden vergoed uit het aanvullende pakket vallen ze niet onder het verplichte eigen risico

Kosten

Sinds kort vallen inlays, steunzolen en orthopedische voetbedden niet meer onder het lage BTW-tarief (9%), maar onder het hoge tarief (21%). De kosten bedragen vanaf 1 augustus 2021 €150,- voor een paar korte steunzolen en €180,- voor een paar bewerkelijke steunzolen,  

Volg ons op