free web templates

Steunzolen van Santulli Orthopedie

Waarom steunzolen?

Steunzolen? Die heb ik toch niet nodig? Dat is toch alleen voor oude mensen? Waarom heb ik dan toch baat bij een steunzool?

Het woord steunzool heeft iets negatiefs. In de volksmond worden steunzolen in een adem genoemd met een korset of steunkous. Alsof het alleen voor héle slechte voeten of de wat ouderen onder ons wordt geadviseerd. Voor als we op een punt komen dat ons lichaam een beetje hulp nodig heeft om goed en probleemloos te kunnen functioneren. Echter niets is minder waar. Iedereen heeft baat bij steunzolen. Het vergelijk met een goed matras is snel gemaakt. U zou best heel goed op de grond kunnen slapen, maar een goed ondersteunend matras zorgt ervoor dat u een prettige nachtrust heeft en uitgerust opstaat. We zijn gezegend met een bepaald voettype dat nu eenmaal aanleg heeft voor specifieke klachten. Afhankelijk van de intensiteit van ons doen en laten komen deze klachten eerder naar voren. Nu zijn we snel geneigd onze beperkingen te bagatelliseren. "Zal er wel bij horen?" Echter het probleem is dat pijnklachten pas ontstaan als u letterlijk een paar stappen te laat bent. Lopen op steunzolen van Santulli Orthopedie zorgt ervoor dat u vele malen langer kunt lopen zonder dat u vermoeit raakt of branderige voeten krijgt of nog veel erger; pijnklachten ontwikkelt.

De zin en onzin van steunzolen

Vooral in de jaren '60 en '70 werden steunzolen ook bij kinderen voorgeschreven tijdens de groeiperiode. Er werd onterecht verondersteld dat kindervoeten te zwak waren en daardoor extra ondersteund dienden te worden. Inmiddels weten we beter en weten zelfs dat dit een averechts effect kan hebben. De voet heeft juist bewegelijk nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Dat zorgt ervoor dat we tot op de dag van vandaag heel voorzichtig zijn bij kinderen in de groei. De materialen en technieken die vroeger werden gebruikt zorgden ervoor dat de steunzolen vaak niet voldeden en zelfs als onprettig werden ervaren. Steunzolen waren van aluminium of plexiglas en de middelen om deze volledig op maat te maken waren niet direct voorhanden.

Zoveel verschillende soorten

Inmiddels heeft de term steunzool een flinke vlucht genomen en zijn er enorm veel verschillende vormen en disciplines (orthopedische steunzolen, podologische zolen, podotherapeutische zolen, sportsteunzolen). Daarnaast zijn er ook veel prefab- of ‘Tellsell’-producten te koop die niet speciaal voor uw specifieke voetproblematiek zijn ontwikkeld en daardoor niet geheel adequaat zijn in het oplossen van uw klachten. Een 'goede' steunzool mag simpelweg nóóit als onprettig worden ervaren en dient op korte termijn de klachten weg te nemen. Enige gewenning is logisch, maar pijn mogen ze nooit doen.

Zijn steunzolen dan niet slecht voor de spieren?

Wat wij vaak horen is dat men zich afvraagt of voeten en spieren lui worden door het dragen van steunzolen. Het antwoord is nee. Onze voeten krijgen dagelijks enorm veel krachten te voorduren. Ondanks dat we in stevige schoenen lopen raken ze veelal overbelast. Nu kan de voet best een flink stootje hebben, maar er is een grens. Zelfs bij het dragen van steunzolen wordt er nog steeds een enorme druk op de voeten en spieren gelegd. Het enige wat een steunzool doet is voorkomen dat de voeten niet overbelast raken. De voeten krijgen simpelweg net wat meer rust, maar nog meer dan genoeg te doen. Er is wel een groot verschil tussen kindervoeten die nog volledig in ontwikkeling zijn en de 'volwassen' voet die dagelijks flink wat te verduren krijgt.

Waarom dan steunzolen van een orthopedisch schoenmaker?

Tegenwoordig zijn er enorm veel aanbieders van steunzolen, maar waarom zijn steunzolen van een orthopedisch schoenmaker het beste? Dit heeft te maken met onze lange ervaring als orthopedisch schoenmaker. Wij helpen natuurlijk heel veel klanten met voetproblemen in elk stadium. Soms zo erg dat een orthopedische schoen de enige oplossing is. Je zou kunnen zeggen dat wij in de toekomst van een bepaald voetprobleem kunnen kijken. Wij zien steunzolen daarnaast ook als een preventief hulpmiddel. Wij beperken ons ook niet alleen tot steunzolen, maar kijken veel verder. Van al die knowhow plukt u de vruchten. En net als bij onze schoenen, zullen wij ook bij het adviseren van steunzolen net dat stapje verder gaan om te zorgen dat u nu - maar vooral ook straks pijn - en probleemloos kunt lopen. Steunzolen van Santulli Orthopedie worden gemaakt door dé specialist op het gebied van de voet en schoen en worden letterlijk gedragen door onze jarenlange ervaring.

Uit welke materialen bestaan onze steunzolen en wat mag u verwachten?

Onze steunzolen worden volgens voetafdruk vervaardigt. Ze worden gemaakt van kurk en leder en het zijn meestal halve zolen. Het grootste voordeel is dat ze dan beter in uw huidige confectieschoenen passen. Dit heeft echter geen consequenties voor de functionaliteit van de zool. De steunzool biedt ondersteuning van de hiel en het lengtegewelf, gecombineerd met een voorvoetsteun. Zelfs als de klachten zich kenmerken in de voorvoet. De belangrijkste functie is een optimale drukverdeling van de voet, zodat plaatselijke drukplekken worden ontzien. Daarnaast bieden ze steun bij het doorzakken van de voet. Het ontlasten van een hielspoor d.m.v. een uitsparing. Bij bepaalde voorvoetproblemen kan er toch worden gekozen voor een verlenging van de zool d.m.v. polstermaterialen. Vooral als de voorvoet extreem gevoelig is of bij puntbelasting. Dit vergt wel meer ruimte van de schoen. Een belangrijk punt is dat de steunzool pas optimaal functioneert in een schoen die voldoende steun en stabiliteit geeft, maar ook de juiste stand waarborgt. Vaak adviseren wij ook een combinatie van steunzolen met specifieke correcties van uw huidig schoeisel.

De vergoeding

De vergoeding voor steunzolen is afhankelijk van uw aanvullende pakket. Dit is uiteraard per zorgverzekeraar verschillend. Soms wordt het geheel vergoed, soms maar een deel en soms helemaal niet. U dient steunzolen daarom ook zelf te declareren. Voor de hoogte van vergoeding bij uw zorgverzekering, kunt u het beste uw polisvoorwaarden doorlezen onder de rubriek 'hulpmiddelen' of contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Omdat steunzolen worden vergoed uit het aanvullende pakket vallen ze niet onder het verplichte eigen risico.

Afspraak en kosten

Uw hoeft voor steunzolen geen afspraak te maken. U kunt op dinsdag, donderdag en vrijdag tijdens openingstijden langskomen. De levertijd is maximaal 14 dagen en de kosten beginnen vanaf €125,- per paar. 

Volg ons op