De hielspoor

Fasciitis plantaris

Een voetaandoening die wij veel tegen komen is de hielspoor (fasciitis plantaris). Dit is een aandoening die over het algemeen alleen bij een holvoet voorkomt (pes cavus varus). Doordat de holvoet een zeer beperkt belastingvlak heeft zal de voet - afhankelijk van de sterkte van de voetspieren en het bandenstelsel - doorzakken om meer contact met de grond te krijgen. Dit gebeurt natuurlijk zeer geleidelijk. Hierdoor wordt de v-vormige voetzoolpees (fascia aponeurosis plantaris) opgerekt en overbelast en ontstaat er druk op de aanhechtingsplaats van de pees - ongeveer midden onder de hiel. Langzaam vormt zich hierdoor kraakbeen (osteofyt) op de aanhechting (origo) van de pees, wat een stekende of prikkende pijn kan veroorzaken.  

De enige oplossing

Om dit probleem te verhelpen worden er best veel oplossingen geboden. Veelal wordt geprobeerd met een zacht hieltje (visco-hieltje) achter in de schoen de pijn te verzachten. Dit is een kort kuipje van siliconenrubber. Omdat dit alleen maar onder de hiel wordt geplaatst zal de druk op de pees alleen maar toenemen en daarom geen adequate oplossing bieden. Ook wordt er soms een optie tot injecties geboden. Deze dient de ontsteking en pijn af te remmen. Echter de oorzaak blijft!

De enige adequate oplossing  is een steunzool met een uitsparing onder de pijnlijke hiel. De steunzool zal de beperkte belasting opheffen, zodat de druk verdeeld wordt over de hele voetzool. Hierdoor zal de doorgezakte voet - indien mogelijk - gecorrigeerd worden. Doordat de druk wordt verdeeld kan de pijnlijke plek goed worden ontlast door middel van een uitsparing onder de hiel. Meestal verdwijnt de pijn snel. Echter u ben wel gebonden aan uw steunzolen. Als u deze niet meer draagt kan de oorzaak van uw voetprobleem - naar verloop van tijd - weer terug kunnen keren en dus ook uw klachten. Dit geldt naar onze mening ook voor de operatieve oplossingen of pijninjecties die worden geboden. Het haalt immers de oorzaak en het ontstaan van het probleem niet weg, alleen het gevolg! De klachten zullen dus weer terugkeren. Bij extreme gevallen kan een combinatie van beiden de ideale oplossing zijn, maar veelal voldoet een goede steunzool.

Volg ons op