De holvoet

Pes cavus (varus)

De holvoet heeft een zeer beperkt belastingsvlak waar met name de hiel en de voorvoet het gewicht dragen. De hiel heeft een dik vetkussen en kan wel een stootje hebben, maar de voorvoet bestaat uit gewrichtjes en is kwetsbaar. Het vetweefsel (subcutaan weefsel) wat onder de voorvoet zit is vaak sterk afgenomen. Hierdoor hebben de voorvoetgewrichten nog minder buffer en voelt het alsof de gewrichtjes door het vetkussen heen prikken. 

Kenmerken:

-Klauw- of hamertenen.
-Laterale Instabiliteit van het enkelgewricht.
-Overheersing van de buigende spieren.
-Overbelasting en spreiding van de voorvoet en slijtage van de voorvoetgewrichten.
-Afname van het vetkussen onder de voorvoet (subcutaan weefsel).
-Doorzakken van de middenvoet.
-Hogere spanning op de bodemplaatspier en pees.
-Hogere spanning op de achillespezen.
-Overmatige eeltvorming en likdoorns (callus, clavi).
-Pijnklachten kenmerken zich met name in de bal van de voet (metatarsalgie) en buitenzijde van de enkel.

Oorzaak van de holvoet

- Aangeboren (congenitaal).
- Verminderde of hogere spierspanning zoals bijvoorbeeld: verlammingen (parese, paralyse), spasticiteit (verhoogde spiertonus).

Onze vloeiende bewegingen zijn mogelijk dankzij nauwkeurig samenwerken tussen onze ‘buigers’en ‘strekkers’. Doordat buigende spiergroepen bij verhoging of verslapping van de spierspanning gaan overheersen (agonist/ antagonist) kan zich ook een holvoet vormen. Denk aan verlammingen of spasticiteit. Klauw- of hamertenen horen daarom ook vaak bij een holvoet. Omdat een confectieschoen hier niet op is berekend kan dit druk op de tenen geven. Hierdoor zal er eelt en kunnen er zelfs likdoorns ontstaan. Uiteraard is dat pijnlijk. Cliënten met klauw- of hamertenen kunnen veelal geen harde schoenen verdragen en zijn beperkt tot zeer zachte schoenen. Vaak ook nog een maat groter. Ze zijn inderdaad zacht, maar bieden geen steun wat andere klachten weer in de hand helpt.

Pes cavus varus

De achillespees staat onder meer spanning als bij andere voettypen. Dit komt door de stand van het hielbeen (calcanei) dat sterk naar beneden gericht staat. Tevens het aanhechtpunt van de pees. Het hielbeen is ook enigszins naar binnen gekanteld en de voet draait naar binnen (varus). Met name de buitenzijde (lateraal) van uw enkel en voet krijgen veel druk. Hierdoor zullen uw schoenen - naar verloop van tijd - naar buiten gaan staan (suppinatie) en komt de kleine teen vaak in de verdrukking. U loopt als het ware bijna naast uw schoenen. Dit kan uiteindelijk leiden tot slijtage (artrose), instabiliteit en pijnklachten.

Pes cavus transversum

Een doorgezakte holvoet wordt veelal verward met een platvoet. De oorzaken en gevolgen zijn echter heel anders. Een holvoet kan - afhankelijk van het spier- en bandenstelsel - letterlijk onder de druk bezwijken. De (holle) middenvoet zakt door en wordt daardoor letterlijk langer. Hierdoor zal de voet uiteindelijk meer van een platvoet weg hebben. Echter spreekt men van een doorgezakte holvoet met een overbelaste voorvoet. De ene voet is nu eenmaal sterker dan de ander en dat bepaalt tevens hoeveel een voet doorzakt. Betreft het vooral één kant dan is er waarschijnlijk sprake van een beenlengteverschil.

Hielspoor

Een voetaandoening die wij veel tegen komen is de hielspoor (fasciitis plantaris). Dit is een aandoening die over het algemeen alleen bij een holvoet voorkomt en dan voornamelijk bij de pes cavus transversum. Doordat de holvoet een zeer beperkt belastingvlak heeft zal de voet, afhankelijk van de sterkte van de voetspieren en het bandenstelsel, doorzakken om zo meer contact met de grond te krijgen. Dit gebeurt natuurlijk zeer geleidelijk. Hierdoor wordt de v-vormige voetzoolpees (fascia oponeurosis plantaris) overbelast. Er ontstaat druk op de aanhechtingsplaats van de pees (midden onder de hiel, meestal de binnenzijde). Naar gelang de druk toeneemt vormt zich daar ook kraakbeen. Dit zal een stekende of prikkende pijn veroorzaken.

Schoentechnische oplossing 

De schoen dient minimaal aan de volgende voorwaarden te voldoen:

- zeer goede pasvorm.
- Een goed drukverdelend supplement (steunzool) met ondersteuning van het lengtegewelf.
- Eventueel uitsparingen ter ontlasting van een hielspoor of de pijnlijke voetgewrichtjes (metatarsalgie).
- Stabilisatie van de enkelinstabiliteit (varusstand).
- Tijdig corrigeren de varusstand (pronatie balstuk).
- Een goede afwikkeling (rollen van de schoen) om overmatige druk te ontlasten.
- Voldoende ruimte ten hoogte van de hamer- of klauwtenen. 

Volg ons op