html5 templates

Kindervoet

Pes Plano Valgus / Transversum bij kinderen.

Kinderen hebben meestal platvoeten (zie ook platvoet). Dit komt omdat in de beginjaren eerst het skelet zich ontwikkelt. Later in de groei, omstreeks de pubertijd, zullen de banden en spieren zich beginnen te ontwikkelen. De voeten zullen zich dan vaak weer vanzelf corrigeren. Echter er zijn uitzonderingen. 


Liever niet

Wij zijn altijd zeer voorzichtig en terughoudend met het steunen van kindervoeten. Wij adviseren liever om spelenderwijs oefeningen te doen, Als een voet te veel steun krijgt zal een stevige beschoeiing met steunzoelen eerder kwaad dan goed doet. Spieren hebben namelijk de eigenschap om zich aan te passen aan wat van hen gevraagd wordt. Het is juist belangrijk dat de voetspieren in de groei sterker worden. Echter in sommige extreme gevallen is er toch een correctie nodig. Deze correctie vindt dan plaats door middel van een steunzool.
 
Wanneer dan wel een steunzool?

Als de voeten dusdanig zijn doorgezakt en deze een afwijkende voetvorm beginnen aan te nemen. Dit zou in de verdere groei tot vervormingen (deformaties) en overmatige slijtage kunnen leiden. Het is zeer belangrijk dat dit altijd in combinatie met bijvoorbeeld de hieronder beschreven oefeningen gebeurt.

Oefening 1

U laat uw kind op de zijkanten van de voeten lopen en vraagt hen de grote teen te laten buigen, net alsof de grote teen een knikker vasthoudt.

Oefening 2

U laat uw kind op de voorvoeten lopen met beide voeten, zodat de hielen los van de grond komen.

Belangrijk is dat deze oefeningen niet te lang te worden uitgevoerd. Elke avond een paar minuten is voldoende. Wordt dit te lang gedaan dan kunnen de spieren overbelast en geblesseerd raken.


Schoentechnische oplossing

Als de voet een te ernstig beeld vertoont en oefeningen in combinatie met steunzolen niet voldoen kan het zijn dat er voor semi- of orthopedisch schoeisel wordt gekozen. Deze dienen dan aan de volgende voorwaarden te voldoen: zeer goede pasvorm en stevigheid! Een goed drukverdelende steunzool (supplement) met ontlasting van de plaatselijke drukplekken. Stabilisatie van de enkel instabiliteit eventueel door middel van een ezelsoor, keerwand of koker in de schoen. Een goede kunstmatige afwikkeling (rollen) van de schoen om de overmatige druk van de tenen te ontlasten. Maar de insteek blijft; liever niet.

Volg ons op