Kindervoet

Pes Plano Valgus / Transversum bij kinderen.

Kinderen hebben meestal platvoeten (zie ook platvoet). Dit komt omdat in de beginjaren eerst het skelet zich ontwikkelt. Later in de groei, omstreeks de pubertijd, zullen de banden en spieren zich beginnen te ontwikkelen. De voeten zullen zich dan vaak weer vanzelf corrigeren. Er zijn echter uitzonderingen. 


Liever niet

Wij zijn altijd zeer voorzichtig en terughoudend bij het steunen van kindervoeten. Wij adviseren liever om spelenderwijs oefeningen te doen, wanneer een voet te veel steun krijgt zal een stevige beschoeiing met steunzolen eerder kwaad doen dan goed. Spieren hebben namelijk de eigenschap om zich aan te passen aan wat van hen gevraagd wordt. Het is belangrijk dat de voetspieren in de groei sterker worden. Echter in sommige gevallen is er toch een correctie nodig. Deze correctie vindt dan plaats door middel van een steunzool.
 
Wanneer dan wel een steunzool?

Als de voeten erg zijn doorgezakt of wanneer deze een afwijkende voetvorm beginnen aan te nemen. Dit zou in de verdere groei tot vervormingen (deformaties) en overmatige slijtage kunnen leiden. Het is zeer belangrijk dat dit altijd in combinatie met bijvoorbeeld de hieronder beschreven oefeningen gebeurt.

Oefening 1

U laat uw kind op de zijkanten van de voeten lopen en vraagt hem of haar de grote teen te buigen, net alsof de grote teen een knikker vasthoudt. Dit kan ook heel goed met echte knikkers. ;-)

Oefening 2

U laat uw kind op de voorvoeten lopen met beide voeten, zodat de hielen los van de grond komen.

Belangrijk is dat deze oefeningen niet te lang te worden uitgevoerd. Elke avond een paar minuten is voldoende. Wordt dit te lang gedaan dan kunnen de spieren overbelast en geblesseerd raken.

Schoentechnische oplossing

Als de voet een ernstig beeld vertoont en oefeningen in combinatie met steunzolen niet voldoen, kan het zijn dat er voor semi- of orthopedisch schoeisel wordt gekozen en dienen aan de volgende voorwaarden te voldoen:

• Zeer goede pasvorm en voldoende stevigheid
• Een goed drukverdelend supplement(steunzool) met ontlasting van de drukplekken
• Stabilisatie van de enkel (eventueel door middel van een ezelsoor, keerwand of koker in de schoen)
• Een kunstmatige afwikkeling (rollen) van de schoen om de druk op de tenen te ontlasten

Volg ons op