Het gebruik en onderhoud van uw nieuwe schoenen

Alstublieft. Met veel liefde en vakmanschap speciaal voor u gemaakt. We hebben daarnaast de medische lat ietwat hoog gelegd en hopelijk maken we dat allemaal waar, maar voordat uw lekker kunt lopen vragen wij nog even uw aandacht voor wat tips en mogelijke vragen die u heeft..

Moet ik mijn schoenen langzaam inlopen?

Orthopedische schoenen zijn speciaal voor uw voeten gemaakt. Bij het afleveren zijn ze echter nog wat stug. Het is daarom niet verstandig om ze gelijk de hele dag te dragen. Wij adviseren u om ze de eerste keer ongeveer een uurtje in huis uit te proberen. 

Bij kwetsbare of gevoelige voeten (diabetes, reuma) en als het gevoel minder is (neuropathie), is het erg belangrijk om regelmatig uw voeten te controleren op wondjes of huidirritaties. Vergeet hierbij niet de onderkant van uw voet en gebruik indien nodig zelfs een spiegeltje. Bij twijfel altijd even contact opnemen.

Gaat het lopen met de schoenen goed, dan kunt u uw nieuwe schoenen normaal gaan gebruiken. De schoenen zullen geleidelijk steeds prettiger aan gaan voelen. Ze mogen uiteraard niet knellen of pijn gaan doen, maar ze mogen ook niet te ruim zijn. Ondervindt u problemen, dan kunt u beter zo snel mogelijk een afspraak maken. Het is voor ons namelijk vaak een kleine moeite om het probleem te verhelpen.

Is er een beenlengtecorrectie toegepast dan voelt één kant letterlijk wat hoger, maar dat is een kwestie van even wennen. Het kan zijn dat u de eerste dagen wat onrust in uw nek, schouders, onderrug of lies ervaart. Echter moet dit na drie dagen tot een week afnemen. Blijft u last houden of kunt u er maar niet aan wennen, neemt u dan even contact met ons op.

Het is héél belangrijk om de verhoging consequent te blijven dragen. Dus ook de pantoffel voor in huis moet verhoogd worden, want anders doet het eerder slecht dan goed. 

Mijn schoen kraakt, wat nu?

"Krakende schoenen zijn niet betaald" luidt een gezegde, maar beginnen uw schoenen opeens echt geluid te maken? Kraken uw schoenen zelfs? Strooi dan wat talkpoeder in de schoen en vooral onder het uitneembare supplement (steunzool).

Controle en onderhoud

Goed onderhoud zorgt voor goed en lang pijnloos lopen. Uw schoenen dienen dan ook tijdig te worden gecontroleerd en gecorrigeerd, zodat de levensduur en uw loopplezier worden verlengd. Betreft het een eerste paar dan adviseren wij na 3 maanden een 1e controle te laten uitvoeren. Om er voor te zorgen dat u pijnvrij blijft lopen en de schoen goed zijn werk kan blijven doen, is goede controle raadzaam. Wij kunnen de schoenen dan indien nodig tijdig bijstellen en allerlei problemen voorkomen.

In uw schoen zijn veel schuimrubbers, kurk en leer verwerkt, deze hebben allemaal de eigenschap om in te klinken. Het kan zijn dat de schoen na verloop van tijd wat ruimer aan gaat voelen, omdat bijvoorbeeld het schuimrubber dun is geworden en minder zacht. Het leer rekt wat uit en het kurk zal na verloop van tijd iets aan stabiliteit verliezen. Dit zijn uiteraard normale slijtagepatronen die elke confectieschoen ook kent, maar kan worden gecorrigeerd. Uiteindelijk zijn schoenen soms ook gewoon op, hoe lekker ze ook nog zitten na al die jaren...

Leeronderhoud

Uiteraard is het belangrijk uw schoenen ook zelf te onderhouden tegen weersinvloeden. Wij raden u aan geen (vette) schoensmeer te gebruiken of hoogstens met mate. Het leer zal anders verzadigd raken en dan kunnen er zelfs scheurtjes ontstaan. Onze poetssponsjes bieden al een tijdelijke bescherming, maar wilt u uw schoenen écht helemaal als nieuw laten glanzen, vraag dan naar Santulli Orthopedie Magic Shine. Dit biedt langdurige bescherming en zal het leer niet aantasten. Bevat uw schoen suède of nubuck, dan kan dit niet gepoetst worden, maar dient het met een speciale spuitbus voor suède te worden behandeld. Dit beschermt het leer tegen vocht, vlekken en kleurverlies. Kleine vlekjes kunt u met een heel fijn schuurpapiertje voorzichtig verwijderen. 

Garantie

Wij bieden twee jaar garantie op de pasvorm en materialen van uw schoenen, mits deze tijdig gecontroleerd en (vakkundig) gecorrigeerd worden. Normale slijtage van hakken en zolen vallen niet onder de garantie, immers iedereen moet hiervoor kosten maken. Technische of medisch noodzakelijke aanpassingen vallen (meestal) binnen de garantie, uitzonderingen daargelaten.

Rest ons alleen nog u heel veel plezier en fijne kilometers met uw nieuwe schoenen te wensen. ;-)

Wij zijn SEMH-erkend, lid van de NVOS/Orthobanda en verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid.

Met vriendelijke groet en vooral veel loopplezier,

Claudio Santulli en team Santulli
Santulli Orthopedie B.V. 

Volg ons op